SHIN GI TAI

KEMPO

Introductie

Kempo (of Kenpo) betekent 'wet van de vuist'. Het is een term die een vechtkunst beschrijft die gebruik maakt van rechtlijnige en cirkelvormige bewegingen. In kempo wordt kracht afgewisseld met tussenpozen aangewend op de juiste plaats en op het juiste ogenblik.

Kempo bestaat uit kleine en grote bewegingen welke in samenhang in elkaar overvloeien. Kempo is soepel niet alleen in gedachte maar ook in actie, zodat het zich gemakkelijk kan aanpassen aan de omstandigheden zoals die zich in een gevecht of dagelijks leven voordoen.

Sommige specialisten beweren dat kempo een van de meest moderne, flexibele en doeltreffende zelfverdedigingsmethoden is in de wereld van de krijgskunsten, gekenmerkt door continuïteit en (energie)spaarzaamheid in de bewegingen.

Impressies

Quick technique sigung David (Bron: Shin Gi Tai Kempo)

(Bron: 

Shin gi tai kempo Ichiban Dojo)

(en français)

Reportage (Bron: Shin Gi Tai kempo La Garnache)

Officiële website van BKO

Klik hiernaast om naar de officiële website te gaan van Shin Gi Tai Kempo Nationaal en de Belgische Kempo Organisatie (BKO).

Varia

Onstaan van Shin Gi Tai Kempo

28 aug 2023 - SHIN Gi Tai Kempo is geëvolueerd uit het Shin Gi Kempo, dat op zijn beurt een combinatie is van drie verschillende vechtstijlen, waaronder het Kosho Ryu Kempo. De stijl is ontwikkeld door sijo Daniel Hayen.

Shin staat voor 'geest' (of 'lucht'), gi voor 'techniek' (of 'gronde) en tai voor 'lichaam'.

Voor het overige hebben alle verschillende kempo-stijlen veel overeenkomsten.

Misschien wel de meest bekende vorm van kempo is het American Kenpo, dat via vanuit Japan, via Hawaï, in de Verenigde Staten terechtkwam.

Kempo heeft heel veel gemeen met karate. In beide gevallen gaat het immers om vechtsporten met Chinese wortels. Sommige Japanse strekkingen verkozen echter om de link met China te verbreken en een heel eigen term te gebruiken: karate. Kempo is ook in Indonesië terechtgekomen, waar het kuntao heet.

Meer informatie op: www.kempo-karate.be

Hoe zien de trainingen eruit?

27 aug 2023 - KEMPOTRAININGEN zijn voor alle leeftijden. We warmen licht op, doen een beetje cardio, stretching, waarna de nadruk ligt op het leren en oefenen van zelfverdedigingstechnieken.

Zelfverdedigingstechnieken zijn erop gericht om een snelle en vloeiende opeenvolging van technieken uit te voeren om de aanval van een tegenstander af te slaan. We gebruiken slagen (vuist, elleboog, hand) en trappen (zelden hoog), in combinatie met klemmen en vegen.

Elke maand is er een nationale training in Schepdaal (Dilbeek, nabij Brussel), waar alle clubs, aangesloten bij de BKO, welkom zijn.

Meer info te verkrijgen bij sensei Antoon.